Sit alanlarında neler yapılabilir?
Bu alanlarda doğal afetler (deprem, yangın, sel, heyelan, su baskını vb.) halinde gerekli acil müdahale çalışmaları yapılabilir. Bu alanlarda madencilik faaliyetleri yapılamaz. Taş, toprak veya kum çıkarılamaz ve toprak, cüruf, çöp, endüstriyel atık ve benzeri malzemeler dökülemez.
Sit alanı ilan edilirse ne olur?
Korunan alan belirlenmesiyle birlikte, alanda fiziksel ve yapısal müdahaleler için izin alınması gerekmektedir. Korunan alan olarak belirlenen alanlarda, bölgesel koruma otoritesinin izni alınması koşuluyla, hem korunan arazide hem de yapılarda her türlü fiziksel ve yapısal müdahale mümkündür.
3 derecede sit alanı olan yerlere ev yapılır mı?
2. derece korunan alanlarda, turizm yatırımları ve turizm işletmeleri için belgeli turistik tesisler ile hizmet amaçlı yapılar hariç, yapılaşmaya izin verilmez. 3. derece korunan alanlarda ise konut amaçlı kullanıma açılma imkânı vardır.
Sit alanı içerisindeki arsa alınır mı?
Doğa koruma otoritesinin onayı ve zorluklar: Korunan alan statüsüne sahip alanlar, doğal ve kültürel mirası korumak için belirli kurallara ve kısıtlamalara tabidir. Bu alanlardaki inşaat projeleri, yenilemeler ve kullanım değişiklikleri anıt koruma otoritesinin onayını gerektirir.
Sit alanına karavan konulabilir mi?
Yeni düzenleme ayrıca bu alanlarda kamp alanı inşa edilmesine de izin veriyor. Bu alanların büyüklüğü 10.000 metrekarenin altında olmayacak. Hesaplanacak alan birimi çadır, çadır-araba, karavan ve bungalov başına en az 200 metrekare olacak. Kamp alanının büyüklüğü ne olursa olsun en fazla 150 kamp birimi inşa edilebilecek.
Sit alanındaki gayrimenkul satılabilir mi?
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 5.11.
Sit alanı nasıl kaldirilir?
Doğal alan sınıflandırması nasıl değiştirilir veya iptal edilir? Öncelikle ilgili il çevre ve şehircilik müdürlüğüne başvuru yapılır ve TVK şubesi tarafından incelenir. Karar TVK bölge komisyonu tarafından verilir ve bakanlık (Doğal Kaynakları Koruma Genel Müdürlüğü) tarafından değerlendirilir.
Sit alanındaki eve tadilat yapılır mı?
”Koruma Yüksek Kurulunun temel kararları çerçevesinde korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, tabiat rezervleri ve korunan alanlara hiçbir yapısal veya fiziksel müdahalede bulunulamaz, yeniden kullanılamaz veya kullanım amaçları değiştirilemez” 05.12.2023
Sit alanı kararını kim alır?
Tescilli tabiat koruma alanı veya tabiat varlığı ilin merkez ilçesinde bulunuyorsa karar ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, başka bir ilçenin sınırları içinde bulunuyorsa Valilik yazısı gönderilecektir. Başvuru yapılması halinde alan başka bir ilçenin sınırları içinde bulunuyorsa Tapu Kadastro Müdürlüğü Beyanname Daire Başkanlığına tabiat koruma alanı veya tabiat varlığı olduğuna dair kayıt tutulacaktır.
Sit alanına itiraz edilir mi?
Taşınmazın korunan alan olarak tescil edilmesi halinde, kararın etkilenenlere tebliğ edilmesi zorunludur. Tabiat koruma otoritesinin, bir taşınmazı korunan alan ilan etme, koruma düzeyini değiştirme ve koruma kararları gibi mülkiyet haklarını kısıtlayan kararlarına karşı 60 gün içinde itiraz edilebilir ve yasal işlem yapılabilir.
Sit alanı olan yere prefabrik ev yapılır mı?
Yeni edinilen veya mevcut gelişmemiş arazilerde prefabrik evlerin inşasına belirli koşullar altında izin verilebilir. Tabiat rezervleri ve tarım arazileri olan alanlar için, ilgili gereklilikler karşılandığı takdirde temelsiz inşaat ve kulübe inşaatına izin veren mevzuat vardır.
2 derece sit alanı imara açılır mı?
2. derece arkeolojik alanlar, 1. derece arkeolojik alanlar gibi, bilimsel çalışmalar dışında mevcut halleriyle korunmalıdır. Önemli fark, bu alanların korunması ve kullanılması koşullarının yetkili anıt koruma otoritesi tarafından belirlenmesidir. Bu alanda yapılaşmaya da izin verilmez.
Sit alanında ne yapılabilir?
– İhtiyaç halinde atık su arıtma tesisi, pis su girişi, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal su çıkarma ve iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt tesisi, haberleşme hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik ve telesiyej inşa edilebilir.
Sit alanları imar affına girer mi?
3194 sayılı Tapu Kanununun Geçici 16. maddesinde, tabiat parkları, sahiller, ormanlar ve meralar gibi özel kanunlara tabi alanlarda bulunan yapıların tapu affından yararlanamayacağına ilişkin bir hüküm yer almamaktadır.
Sit alanı tapuda yazar mı?
Bu şekilde belirlenen korunan alanların tescili, Koruma Alanı Kurulu kararıyla yapılır. Bu tespit tapu siciline kaydedilir.
Sit alanına devlet para veriyor mu?
KORUNAN ARAZİ ALANLARINDAKİ TAŞINMAZ MALLARIN, DEVLET DAİRESİ VE DEVLET DAİRELERİNE AİT TAŞINMAZ MALLARLA DEĞİŞİMİ. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre; korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tespiti Kültür Bakanlığı tarafından doğrudan veya diğer ilgili kurum ve kuruluşlardan uzmanların yardımıyla yapılır.
Tarımsal sit alanı imara açılır mı?
Tarım arazisi kendi içinde; saf tarım arazisi, özel ürün arazisi, ekili tarım arazisi ve sulu tarım arazisi gibi türleri içerir. Bu tarım arazilerinin geliştirilmesi ancak istisnai durumlarda mümkündür.
Sit alanına sera yapılır mı?
Tarım seraları ve spor sahaları da inşa edilebilir. Çevre Bakanlığı ayrıca, insanların girmesinin yasak olduğu, güvenlik nedeniyle “sıkı koruma gerektiren hassas alanlarda” inşaat çalışmalarının yapılmasının önünü açtı.
Sit alanına havuz yapılır mı?
1-g) Hamam ilçesinde bulunan 1. derece arkeolojik sit alanında tarla açılamaz ve kazılar sonucunda balık çiftliği veya sulama havzası yapılamaz. 2-a) Arkeolojik sit alanı içerisinde her türlü kazı yapılamaz. (Bilimsel kazılar hariç) Toprak ve taş çıkarılamaz.