Niyetsiz namaz kabul olur mu?
Önemli olan onu ezberlemektir; bu hususta iradeyi güçlendirmek için dil ile söylenmesi iyi görülmüştür (Merğinânî, el-Hidaye, 1/46). Buna göre, imama uyarak namaz kılan kimse, niyetini bütün kalbiyle gerçekleştirmelidir; aksi halde imama uyma niyeti olmadan kıldığı namaz geçersiz olur.
Sadece farzı kılınan namaz kabul olur mu?
Sıkça sorulan soru, sadece farz namazları kılıp sünnet namazlarını terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimler, sünneti terk etmekte günah olmadığı konusunda hemfikirdir. Ancak, bu sünneti terk etmenin büyük bir sevap kaybına yol açacağını da vurgulamaktadırlar.
Abdestsiz kılınan namaz kabul olur mu?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Yanlış niyet edilen namaz kabul olur mu?
Niyetin kötü olması sebebiyle namaz bozulur.
Niyet etmeden abdest sayılır mı?
Abdest ve gusle başlarken niyet etmek ve Bismillah demek sünnettir (Merghinani, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet edilmeden ve Bismillah okunmadan yapılan abdest ve gusül sahihtir. Ancak abdest ve gusülden önce Bismillah’ı ve niyeti unutmak sünnetin sevabının geri alınmasına sebep olur.
Kimlerin namazı kabul olmaz?
O şöyle dedi: “Zar oynayıp sonra namaz kılan kimse, irin ve domuz kanı ile abdest alıp sonra namaz kılan kimse gibidir.” Ahmed ve Ebû Ya’la ilave ettiler: “Onun namazı kabul olmaz.” (Ahmed, V, 370).
Yanlış kılınan namazlar kabul olur mu?
Namaz sırasında bazı veya birçok ayeti terk etmekle namaz bozulmaz. Namazı bozan bir kıraat yanlışı yapan, sonra dönüp yanlışını düzelten kimsenin namazı sahihtir (el-Fatâva’l-Hindiyye, 1/78-82; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/630-633).
Peygamberimiz ikindi sünnetini neden terk ederdi?
Peygamber (s.a.v.) bunu kalıcı kılmış ancak bazen bağlayıcı olmadığını göstermek için bırakmıştır; mukhî olmayan sünnet, bazen yaptığı, bazen terk ettiği sünnet anlamına gelir. Mukhî olmayan sünnetlere müstehab da denir. Mukhî sünnetleri bir mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
Vakit girmeden kılınan namaz kabul olur mu?
732. Soru – Açıkladığımız yollardan biriyle namaz vaktinin girdiğine emin olan kimse, namaza başlar ve namaz esnasında namaz vaktinin henüz girmediğini anlarsa, namazı batıl olur. Namazdan sonra namazın tamamını erken kıldığını anlarsa, namazı yine batıl olur.
31 çektikten sonra namaz kabul olur mu?
Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.
Teyemmüm ile kaç vakit namaz kılınır?
Malikilere göre farz ve nafile namazları kılarken önce farzı kılmak gerekir; Şafiilere göre böyle bir sınırlama yoktur. Hanbelilere göre teyemmüm eden kişi, vakitleri dolan namazı, kazaya kalmış namazları ve vakitleri dolmadığı sürece kaza namazlarını kılabilir.
Duş aldıktan sonra namaz kılınır mı?
Aslında Peygamber (s.a.v.) önce avret yerlerini yıkamış, sonra abdest almış, sonra başına su dökmüş ve bütün vücudunu üç defa suyla yıkamıştır. Eğer banyo arınma ve serinleme amaçlı ise bu gusül abdest yerine geçmez.
Namaz kılarken niyet etmek şart mı?
Niyet, namazın şartlarından biridir. Niyet, bir gönül işi olup, kişinin bir şeyi yapmaya karar vermesi, ne yaptığını ve ne amaçla yaptığını bilmesi demektir. Namazda geçerli olan, kalbdeki niyettir. Niyetin dille söylenmesi tavsiye edilmişse de, dille söylenmese bile namaz geçerlidir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/46).
Kalp kıranın namazı kabul olur mu?
Kalp kıran abdest almaz, namazı da işlemez..!!! Çünkü namazı anlatan ayette (namaz kötülük yapmaktan alıkoyar) hem namaz kılanın, hem de kötülük yapanın namazını yeniden gözden geçirmesi gerektiği bildiriliyor.
Şüphe edilen namaz tekrar kılınır mı?
İbadet ve amellerde şüphe olmamalıdır. Buluğ çağından sonra ilk defa namazının rekât sayısında şüphe eden kimse, o namazı yeniden kılmalıdır.
Namaza başladıktan sonra niyet edilir mi?
Ancak tekbirden sonra niyet edilirse namaz geçerli olmaz. Bu tercih edilen görüştür. Başka bir görüşe göre ise tekbirden sonra ve sübhaneke ve eûzüden önce niyet edilirse namaz caizdir.
Bilmeden yanlış kılınan namaz kabul olur mu?
Yanılma veya unutarak yanlış okunursa; a) Yanılma sözlerde, hareketlerde olursa mana değişse bile namaz bozulmaz. b) Duraklarda yanılma olursa, yani durulması gereken yerden geçilse ve durulması gereken yerde durulsa, mana değişse bile namaz bozulmaz.
Abdestin sadece farzlarını yapsak kabul olur mu?
Dolayısıyla abdestin geçerli olması için abdestin farzlarını yerine getirmek yeterlidir. Ancak sünnetler, sadece farzlarda ortaya çıkabilecek eksiklikleri gidermekle kalmaz, aynı zamanda alınacak sevabı da artırır. Bu bakımdan abdestte sünneti bilinçli olarak terk etmek mekruhtur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, 1/103-104).
Kalp kıranın namazı kabul olur mu?
Kalp kıran abdest almaz, namazı da işlemez..!!! Çünkü namazı anlatan ayette (namaz kötülük yapmaktan alıkoyar) hem namaz kılanın, hem de kötülük yapanın namazını yeniden gözden geçirmesi gerektiği bildiriliyor.