Kastamonu kökeni nedir?
Bu adlandırmanın kökeni “Komnens kalesi” anlamına gelen Kastra-Komnen olsa da, aynı hanedanın yazılı kayıtlarında Kastamonu’nun adı Castamon olarak kabul edilir. MS. 11. ve 12. yüzyıllara ait Bizans kaynaklarında Kastamonu şehri ilk olarak Castamon olarak anılmıştır.
Kastamonulular hangi Türk boyundan?
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Kastamonulular ne göçmeni?
Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan Kastamonu, M.S.
Kastamonulular Karadenizli mıdır?
Kastamonu Karadeniz kıyısında yer aldığı için Karadeniz bölgesine de bağlıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği nedeniyle Kastamonu, Karadeniz bölgesinin en yüksek illerinden biridir.
Kastamonu hangi soydan?
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.
Kastamonu çepni mi?
Çepni, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Kastamonuda Çerkez var mı?
Kastamonu Çerkesleri genel olarak 1864 yılında gemilerle İnebolu ilçesine sürgün olarak gelen, Küre ilçesinden geçerek Devrekani ilçesine bağlı Belovacık köyüne yerleşen Abze, Ubıh ve Şapsığlardan oluşmaktadır.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.
Kastamonu Karadeniz sayılır mı?
İl, Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde yer almakta olup, kuzeyinde Karadeniz ili, doğusunda Sinop, batısında Zonguldak, güneyinde Çankırı ve güneydoğusunda Çorum illeriyle komşudur. Merkez ilçe dahil 20 ilçeden oluşmakta olup, merkez ilçeye bağlı 176, diğer ilçelere bağlı 892 olmak üzere toplam 1.068 köyü bulunmaktadır.
Kastamonulular ne oynar?
Geleneksel halk oyunları: Kastamonu ve çevresi Zeybek yöresine aittir. Sahil kasabalarındaki oyunlar Horon etkisindedir. Çevre köylerde davulla oynanan Köçek oyunları merkezde bulunmamaktadır. Zeybek: Kastamonu’da zeybek düğünlerde, nişanlarda, milli bayramlarda ve eğlence günlerinde oynanır.
Kastamonu Anadolu mu?
Kastamonu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu ilinin merkezinde bulunan bir şehirdir.
Kastamonulular en çok hangi ilde?
İstanbul’da Kastamonu siciline kayıtlı 544.000 60 kişi ve Kastamonu’da 323.187 kişi bulunmaktadır. Kastamonuluların en fazla nüfusa sahip olduğu üçüncü il 46.246 kişi ile Ankara’dır. Ankara’yı 34.239 kişi ile Kocaeli ve 14.835 kişi ile Karabük takip etmektedir.
Gaşka Türkleri kimdir?
Tarih öncesi çağlardan sonra Kastamonu ve çevresinin bilinen en eski yerleşimcileri Gaslar (Gaşka Türkleri) olarak bilinmektedir. M.Ö. 2000-1300 yılları arasında hüküm süren Gaslar, Mısırlılar, Suriyeliler ve Hititler ile siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler kurmuşlardır.
Kastamonu neden evliyalar şehri?
Kastamonu: “Evliyalar Şehri” ünvanının kaynağı Kastamonu, tarih boyunca birçok evliyanın yaşadığı ve bu topraklarda iz bıraktığı bir şehirdir. Şehir, evliyaların varlığı, manevi mirası ve etkisiyle ön plana çıkmış ve “Evliyalar Şehri” olarak anılmıştır.
Kastamonu Türkçe mi?
Kastra kelimesi Latince’de “kale” anlamına gelir. Komnenler bir Bizans hanedanı ve Bizans döneminde bu bölgenin yerleşimcileridir. Bu iki kelime zamanla Kastamonu şeklini almıştır.
Kastamonu araç hangi Türk boyundan?
Araç adı ilk olarak Candaroğulları dönemine ait belgelerde karşımıza çıkmaktadır. Candaroğulları ve Osmanlılar, uzun süre Arak adını, çevre köyleri birleştiren bir şehir merkezi olarak kullanmışlardır.
Kastamonulular hangi mezheptendir?
Osmanlı döneminde Kastamonu’da pek çok tarikat temsil edilirken, Nakşiliğin Halidiyye kolu, Ahmed-i Siyâhî diye ünlenen Şeyh Hacı Ahmed Ziyaeddin Efendi tarafından şehrin geleneksel yaşamına dahil edilmiştir.
Gaşka Türkleri kimdir?
Tarih öncesi çağlardan sonra Kastamonu ve çevresinin bilinen en eski yerleşimcileri Gaslar (Gaşka Türkleri) olarak bilinmektedir. M.Ö. 2000-1300 yılları arasında hüküm süren Gaslar, Mısırlılar, Suriyeliler ve Hititler ile siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler kurmuşlardır.