Yakalama kararı olan kişinin evi aranır mı?
Adli arama; Bir suç hakkında delil elde etmek ve bunlara el koymak amacıyla şüpheli, sanık veya başka kişilerin şahsında, eşyasında, konutunda, işyerinde veya başka yerlerde yapılan aramadır (CMK m. 116).
Arama kararı ve emrinde neler yer alır?
Arama emri veya arama kararında (md.
Arama kararı hakim onayına sunulur mu?
Yukarıdaki hususlardaki şüphenin somut olgulara dayanması gerekir. Aramanın sonunda belirli bir şeyin bulunacağı veya belirli bir kişinin yakalanacağı öngörüsünü gerektiren somut olgular bulunmalıdır. Adli aramalarda karar ve emir verme yetkisi. Madde 7 – Adli aramada karar verme yetkisi hâkime aittir.
Arama kararı neleri kapsar?
Şüpheli veya sanığın aranmasını düzenleyen Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 116. maddesinde; “Yakalanması veya suç delilinin elde edilmesi hususunda makul şüphe varsa; şüpheli veya sanığın üstü, eşyası, evi, işyeri veya başka yerleri aranabilir.
Yakalama kararı çıkan kişi ne yapmalı?
Tutuklanan kişi veya yakınlarının bir kısmı tutuklama emrine veya gözaltı kararına itiraz etme hakkına sahiptir. Tutuklama emri veya kararı itiraz hakkını kullanarak iptal edilebilir. İtiraz hakkını kullanırken, itirazı incelemekle sorumlu makam tutuklama prosedürünün uygun olup olmadığını inceleyecektir.
Yakalama kararı olan kişi kaçarsa ne olur?
Yakalanan kişi kolluk kuvvetlerinin elinden kaçarsa, kolluk kuvvetleri tarafından onun “tekrar yakalanmasını” sağlamak amacıyla “tutuklama emri” (genel yakalama emri) çıkarılabilir ve kişi hakim önüne çıkarılır, serbest bırakılmazsa en kısa sürede yetkili hakime veya mahkemeye teslim edilir.
Arama kararı kaç saat sürer?
Arama sırasında elde edilen ve adli soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılabilecek bilgi, istihbarat ve şüpheliler hakkında bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır. Emniyet Müdürünün kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur.
Daimi arama kararı neden verilir?
Fiilin Cumhuriyet savcılığı tarafından suç olarak kabul edildiği ancak fiili işlediği şüphesiyle hakkında işlem yapılamadığı hallerde, ilgili Cumhuriyet savcılığınca sürekli arama kararı verilir.
Arama kararına itiraz edilebilir mi?
Haksızlığa uğramış kişiler kolluk kuvvetleri tarafından yapılan hukuka aykırı aramalara itiraz edebilirler. Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi hukukumuzda iki tür arama vardır: önleyici ve yargısal.
Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?
“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, gerekli görürse tarafları dinleyerek, işin esası ve ilk itirazlar hakkında karar verir; sonra, tarafların iddia ve itirazları çerçevesinde, hangi noktalarda anlaştıklarını, hangilerinde anlaşamadıklarını sırayla belirler.
Ev arama kararı neden çıkar?
Bu madde hükmü, şüpheli veya sanığın yakalanması veya suç delili elde edilmesi hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunması hâlinde arama kararı veya arama emri düzenlenebileceğini düzenlemektedir.
Savcı sözlü emir verebilir mi?
Savcı, cezaevi memurlarına yazılı emir verir; acil durumlarda sözlü olarak verir. Sözlü emir mümkün olan en kısa sürede yazılı hale getirilir ve mümkünse yetkili kolluk kuvvetlerine mümkün olan en hızlı yolla iletilir; aksi takdirde yetkili kolluk kuvvetleri tarafından tahsil edilmek üzere hazır bulundurulur.
Arama kararı nereden öğrenilir?
PTT entegrasyonu ile tebligatların aşamaları UYAP’tan takip edilebilmektedir. Kolluk kuvvetlerince aranan (hakkında yakalama veya gözaltı kararı bulunan) kişilerin sorgularının doğrudan UYAP üzerinden yapılabilmesi için UYAP ve KİHBİ entegrasyonu sağlanmıştır.
Kimlerin üstü aranmaz?
“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suç sırasında mümkündür.”
Arama emrini kim çıkarır?
Polis memurları, hâkim kararıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise kolluk amirinin yazılı emriyle arama yapabilir.
Ev araması hangi durumlarda yapılır?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 118. maddesi, gece ev araması yapılamayacağını, 119/1. maddesi, “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde hâkim kararıyla veya savcının yazılı emriyle, savcıya ulaşılamadığı hallerde ise savcılık başkanının emriyle kolluk kuvvetleri arama yapabilir.” hükmünü içermektedir.
Arama izni olmadan ev aranır mı?
Toplumun merak ettiği sorulardan biri de mahkemeden arama izni olmayan polislerin eve girip arama yapıp yapamayacağıdır. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 119. maddesine göre polis ve jandarma, mahkeme kararı veya savcılıktan yazılı arama izni olmadan kapalı dairelere giremez.
Kimlerin üstü aranmaz?
“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suçüstü halinde mümkündür.”
Yakalaması olan kişi hastaneye gidebilir mi?
Gözaltına alınan kişinin ifadesini alan veya soruşturmayı yürüten polis memuru, o kişiyi tıbbi muayene için götüren polis memurundan farklı olmalıdır. Ancak personel eksikliği nedeniyle başka bir kolluk kuvveti görevlisi yoksa, bu durum belgelenecektir.