Karşı davaya karşı dava açılır mı?
(3) Karşı davaya karşı dava açılamaz.
Dava üzerine dava açılır mı?
Karşı dava, asıl davanın görüldüğü mahkemeye açılmalıdır. Maddi gereklilikler karşılansa bile, başka bir mahkemede açılan davalar karşı dava olarak değerlendirilmez. Karşı dava, davalı tarafından asıl davacıya karşı açılır. Karşı dava ne bir davadır ne de bir savunma gerekçesidir, daha ziyade tamamen yeni ve bağımsız bir davadır.
Davayı açan davalı mı davacı mı?
Davacı, eskiden “Müddei” olarak bilinen, mahkemede dava açan veya dava açılmasına neden olan kişi veya taraf için kullanılan bir terimdir.
İki dava aynı anda açılabilir mi?
Davanın usul hukuku açısından değerlendirilmesinde davacı, aynı davada davalıya karşı birden fazla bağımsız asıl iddiayı birleştirebilir, yani aynı dava ile birden fazla iddia ileri sürebilir.
Dava açan davayı kaybederse ne olur?
Yargılamada istenilen sonuca ulaşamayan taraf (halk arasında davayı kaybeden taraf olarak bilinir) yargılama masraflarını ödemeye mahkûm edilir.
Davalı birden fazla ise dava nerede açılır?
MADDE 7 – (1) Davalı birden fazla ise, dava bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir; ancak kanun, davanın sebebine göre davalılar hakkında birlikte görevli mahkemeyi öngörüyorsa, dava o yer mahkemesinde görülür.
Dava açma ücreti ne kadar?
Buna göre dava açarken mahkemeye ödemek zorunda olduğumuz harç ve masrafları hesaplayalım. Dava açma harcı: 427,60 TL (2024 yılı için). Masrafların peşin ödenmesi: İkili davada 1.
Hakkımda dava açıldı ne yapmalıyım?
Benim adıma bir dava açıldı. Ne yapmalıyım? Dava açıldıktan sonra, davacı tarafından hazırlanan dava dilekçesi ve ekleri davalıya tebliğ edilecektir. Adınıza açılan bir dava bildirimi aldıysanız, derhal bir avukatla iletişime geçmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Bir dava en fazla kaç yıl sürer?
Suçu işledikleri tarihte 18 yaşını doldurmuş olan kişiler için zamanaşımı süresi: 5 yıl veya daha az hapis cezası veya para cezası gerektiren suçlar için 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlar için; 20 yıl. Yirmi yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiren suçlar için; 24 yıl.
Davaya davacı dahil edilebilir mi?
Zorunlu dava vekili yoksa, dava açılırken taraf olarak gösterilmeyenler, davacıların talebi üzerine davaya dahil edilemezler. Dahili dava diye bir kurum yoktur. …
Davalı davayı kabul ederse ne olur?
Davalı davayı kabul ederse, mahkeme davayı kabul etmeye karar verir. Davayı kabul eden davalıya genellikle davada aleyhine bir hüküm verilmiş gibi yasal masrafları ödemesi emredilir.
Davacı davalı ne demek?
Davacı kimdir? Mahkemede davayı açan kişidir. Davalı kimdir? Davalı, aleyhine dava açılan kişidir.
Hangi davalar birlikte açılabilir?
Aralarında bağlantı olduğu tespit edilen davalar birleştirilebilir. İkiden fazla davanın birleştirilmesi de mümkündür. Aynı yargı yetkisindeki aynı derece ve unvandaki hukuk mahkemelerinde açılan davalar birleştirilebilir.
Dava birleştirilirse ne olur?
Birden fazla davanın birlikte açılması hâlinde, aralarında (HMK m. 166) anlamında bir bağlantı bulunmasa bile, mahkeme taraflardan birinin istemi üzerine veya kendiliğinden davaların ayrılmasına karar verir (HMK m. 167,c1).
2. duruşmada karar verilir mi?
Kaçırılan duruşma ilk duruşma ise, mahkeme sanığın veya davacının ikinci duruşmaya katılmasını zorunlu kılmaya karar verecektir. Sanık ilk iki duruşmaya katılmazsa, sanığın tutuklanması için bir emir çıkarılabilir.
2 cevap dilekçesi ile karşı dava açılır mı?
İkinci yanıt dilekçesiyle birlikte karşı dava açma seçeneği vardır. İkinci yanıt dilekçesiyle karşı dava açmak isteyen taraf, karşı davayı ikinci yanıt dilekçesine eklemelidir. Dilekçe aşaması ikinci yanıt dilekçesi sunulduktan sonra kapanacağından, hakim ilk uygun günde bir duruşma planlayacaktır.
Hangi durumlarda ek dava açılır?
4. Hangi durumlarda ek dava açılabilir? Dava bakiyesi hesaplandığında, yeni delil sunulduğunda veya mevcut kararda hukuki bir hata veya eksiklik olduğunda başka bir dava açılabilir.
Karşı davada arabuluculuk zorunlu mu?
Başka bir deyişle, karşı dava açmak için zorunlu arabuluculuğa başvurulması gerekir. Karşı dava bağımsız bir hukuki uyuşmazlıktır ve uyuşmazlığın konusu ana dava ile karşı dava arasında ayrı ayrı değerlendirilir. Ana yargılamanın herhangi bir nedenle durdurulması, karşı davanın dinlenmesini ve karara bağlanmasını engellemez (TCK m. 134).
Karşı dava harcı yatırılmazsa ne olur?
Harç ödenmemiş ise; Harçlar Kanununun emredici 32. maddesi gereğince sonradan yargılama yapılamayacağından mahkemece tarafa süre verilerek verilen süre sonunda harç ödenmediği takdirde dosyanın takipten çıkarılmasına karar verilmelidir.